De Gouden Ring: Vladimir en Suzdal

Suzdal, een plaatsje in de Gouden Ring van steden ten noordoosten van Moskou, lijkt met zijn kerken met gouden en gekleurde koepels op een illustratie uit een Russische sprookjesboek Tegelijkertijd kunnen we ons gemakkelijk voorstellen, dat uit de simpele houten huizen, die er ook staan, de stem van Tevje uit Anatevka klinkt: “o, als ik toch eens rijk zou zijn”. 



Dag 18, 19, 20 

Suzdal heeft net als d veel grotere stad Vladimir een aantal witte middeleeuwse monumenten. Samen staan zij op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 
Vanuit Moskou rijden we in een halve dag via de aanwijzingen in de Garmin vrij moeiteloos naar Vladimir. Het drukke verkeer de stad uit vraagt wel de nodige oplettendheid, Het motto van de autorijdende Russen lijkt ‘ieder-voor-zich, maar-ik-eerst’ en dat resulteert in een rijstijl van links en rechts inhalen en op het laatste moment invoegen. 


Vladimir

Maar we komen ongeschonden In Vladimir. 

Daar parkeren we niet ver van de Gouden Poort en lopen daarvandaan zo naar de Maria-Hemelvaart-kathedraal en de veel kleinere kathedraal van Sint-Demetrius.






Beide staan heel fotogeniek te pronken in het zonlicht. De eerste kunnen we ook bezoeken en, zoals we inmiddels van Russische kerken weten, zien we ook hier een wand met iconen. De tweede heeft aan de buitenkant prachtige reliefs. 


Vlakbij de eerste kathedraal staat een houten huisje van de Tourist Information en daar kopen we eenvoudige plattegronden van zowel Vladimir als van Suzdal. 

Met behulp van die plattegrond vinden we ook nog de Ontslapeniskathedraal in het Vorstinneklooster. 


Suzdal 

Suzdal is voor ons een van de hoogtepunten in deze reis. Het plaatsje is met zijn vele kerken en kleurige houten huizen een openluchtmuseum op zich. Het stadje telt zoveel kerken, omdat gegoede kooplieden en handwerkslieden in de 18e eeuw in hun wijk kerken lieten bouwen totdat het stadje bijna meer kerken dan huizen had. 

Al die kerken hebben prachtige namen als Kathedraal van de Geboorte van de Moeder Gods of Kerk van de Opstanding van Christus of Klooster van de Nederlegging van het Gewaad en kunsthistorici kunnen hier hun hart ophalen. Wij laten de pracht gewoon twee dagen op ons afkomen, wandelen langs de rivier naar het stadje en zwerven via het Kremlin van kerk naar kerk en van klooster naar klooster. Allemaal zijn ze mooi en met elkaar vormen ze een sprookjesachtig stadje, dat – niet onbegrijpelijk – jaarlijks een miljoen bezoekers trekt. Zo druk is het nu gelukkig niet. 








In het Kremlin (dat niet meer betekent dan ommuurd fort) zorgt het bespelen van het carillon in de klokkentoren ieder uur voor een bijzondere, serene sfeer. In de kerk met zijn mooie fresco’s versterkt een kwartet priesters die sfeer nog door een kort concert te geven. Hun vierstemmig gezang weerklinkt prachtig in de hoge gewelven van de kerk. 

We volgen zo goed mogelijk de op de eerder aangeschafte plattegrond aangegeven wandeling door het stadje langs de vele kerken. Misschien wel de mooiste van allemaal is die met blauwe koepels met gouden sterren, de Kathedraal van de Geboorte van de Maagd. 


Maar we lopen ook door ongeplaveide achterafstraatjes en wanen ons langs de houten huizen in vervlogen tijden (ook al staan er auto’s voor de deur). Veel van de huizen zijn prachtig versierd met uitgezaagde randen langs dakgoten en de vensters. Soms zien ze er goed onderhouden uit maar soms zijn ze in slechte staat, En dan horen we Tevje bijna zingen. 





Naast al die kerken heeft Suzdal ook nog een klein openluchtmuseum, waar zo goed mogelijk wordt uitgebeeld hoe het leven er zo’n 100 tot 50 jaar geleden uitzag voor de gewone mensen hier in de omgeving. We lopen er met plezier een tijdje rond. 



Wij hebben deze dagen vooral rond gelopen maar een aantal van onze medereizigers heeft de fiets van de camper gehaald en in de omgeving gefietst. 


Russisch leven van alledag

Overigens proberen we deze reis ook oog te hebben voor het leven van alledag. Tijdens onze rit van uit het welvarende deel van Moskou naar de schoonheid van de Gouden Ring zijn we ook door plaatsen gekomen, waar we wel degelijk de in brokkelige staat verkerende grijze woonkazernes hebben gezien Ook zagen we bij Vladimir in die woonwijken de dikke pijpen lopen van de stadsverwarming: overgebleven warmte van de fabrieken die gebruikt wordt om woningen te verwarmen. 




Dag 18, 19, 20 
Gereden: Dag 18 van Moskou naar Vladimir en Suzdal, totaal 235 kilometer Overnacht: Drie nachten op camping in Suzdal. Dit is een op Westerse leest geschoeide camping aan de rivier, behorend bij een hotelcomplex. Er zijn goede douches en toiletten en we kunnen er toilet legen, water vullen en grijs water lozen. Het is ongeveer een kwartier lopen naar de hoofdstraat van Suzdal, waar restaurants en winkeltjes zijn. Campercontact. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten